Spalio mėnesis tarsi nebyliai virsta pasiruošimo mėnesiu mirusiųjų pagerbimo minėjimo dienoms. Kokie yra šių tradicinių dienų niuansai skirtingose šalyse?

 

Ispanijoje per mirusiems pagerbti skirtas dienas kepami Visų Šventųjų dienos desertai iš saldžių bulvių bei migdolų, kai tuo tarpu per Vėlines sugrįžus iš kapinių valgomi “šventųjų kaulai” – maži plokšti pyragaičiai su migdolais, medumi ir cukrumi. Anksčiau buvo tikima, kad šių pyragaičių valgymas išlaisvina mylimų mirusiųjų sielas.

 

Filipinuose mirusieji pagerbiami tris dienas iš eilės, dalyvaujant mišiose bei dekoruojant artimųjų kapus.

 

Gvatemaloje vyksta ne tik kapų lankymas ir maldos, bet ir Didysis aitvarų festivalis, kur yra leidžiami skirtingų spalvų ir formų ryžių miltų lapai. Anksčiau buvo tikima, kad per šiuos aitvarus šeimos gali komunikuoti su mirusiųjų sielomis.

 

Meksikoje Visų Šventųjų diena minima visą savaitę, kurios metu vyksta paradai ir festivaliai.

 

Lietuvoje, kaip ir nuo mūsų per daug nenutolusiose šalyse, mirusiųjų dienos tradicijos minėjimas išsiskiria ant kapo uždegamų žvakių gausa.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pateikti atsiliepimą