Pastarosios gali būt ypač aktualios, jei ir į pačias laidotuves fiziškai atvykti nepavyksta, tačiau dėmesį norisi išreikšti po jų. Keletas idėjų:

– Velionio nuotraukos, kurių artimieji galimai neturėjo. Bėgant laikui šeima galimai bus dėkingi už kadrus su anapilin iškeliavusiu asmeniu, kurių dar nebuvo matę.

– Dovana, skatinanti pasirūpinti savimi. Apsilankymas masažo salone, asmeninė jogos pamoka ar kita panašaus tipo dovana gali būti gražus gestas priminti gedinčiam ir daug rūpesčių ką tik patyrusiam žmogui skirti nors truputį laiko sau. Galima imtis ir paprastesnių dovanų, tokių kaip kvapnūs vonios aliejai ar burbulai arba atsižvelgti į konkrečius gedinčiojo pomėgius (pavyzdžiui, padovanoti bilietus į mėgstamą žaidimą ar filmą).

-Kokia nors dovana mažiems vaikams gedinčiųjų šeimoje. Laidotuvių procese neretai vaikams skiriama mažiau dėmesio nei atsisveikinimo, mirties ir laidotuvių klausimams. Dėl to jie gali jaustis šiek tiek primiršti, tačiau svarbu suvokti, kad taip pat išgyvena ir jie. Todėl bet kokia maloni smulkmena (saldainiai, žaislai, spalvinimo knygosi ir panašiai) gali šiems vaikams priminti, kad apie juos galvojama ir jie taip pat yra svarbūs.

-Buitinė pagalba. Po didžiulio patirto fizinio ir emocinio nuovargio laidotuvių procese bei laiko stokos, namų aplinkos tvarkymas daugeliui gali tapti antraeiliu dalyku. Tad tokios dovanos, kaip namų valymo ar žolės nupjovimo paslaugos tampa itin praktiškos. Be abejo, visada galite pasisiūlyti šiais klausimais padėti ir patys.

-Gedinčiųjų mėgiamas maistas. Visada galite jiems bent šiek tiek akimirką praskaidrinti savo gamintu arba iš jų mėgiamo restorano užsakytu skaniu maistu.

-Simbolinė su velioniu susijusi dovana. Galbūt yra koks augalas, kuris jums primena šį konkretų anapilin iškeliavusi žmogų? Galbūt yra koks daiktas, kuris su šiuo žmogumi asocijuojasi? Padovanokite jį gedinčiajam, papasakodami plačiau apie jūsų mintyse turimą sąsąją.